4.Gün Tireye Gidiyoruz

Sabah kahvaltı sonrası Tireye doğru yola çıktık . Bu günkü programımıza göre Tire pazarını gezip , öğleyin bir yerde Tire köftesi yiyeceğiz . Tireye yaklaşırken bizimkilerden birisi buralarda dere kahve diye güzel bir yer vardı deyince önce oraya kahve içmeye gidiyoruz . Dere Kahve Tireye yakın küçük şelaleler ve yeşillikler içinde cennetten bir köşe . İyiki arkadaşımızın aklına gelmiş ve buraya uğramışız . Buradaki cafe güzel kahvaltıda veriyor fakat biz kahvaltı etmiştik . Biraz dolaşıyor sonra oturup kahvemizi yudumluyor ve oradan ünlü Tire Pazarına gitmek üzere ayrılıyoruz .

Tireye gelince pazarın bugün kapalı olduğunu öğreniyoruz . Tek tük açık dükkan var . Bir dükkanın önünden geçerken içeride oturan amcayı selamlıyoruz . Gerçek bir Tire beyefendisi olan amcamız ayağa kalkıyor ve size şeker ikram edeyim diyerek bizimle sohbete başlıyor . 1940 'lı yıllarda İstanbuldaymış ve bize Beyoğluna o dönem şık ve temiz giyimli hanımlar beyler çıkardı diye geçmiş anılarını anlatıyor . Keçe işi yapan amcayı tanımaktan ve sohbet etmekten çok zevk aldık . Bizi dükkanına davet ediyor fakat yeterli vaktimiz yok . Ona teşekkür ediyor ve ayrılıyoruz . Yan sokakta çeşitli kumaşlar üzerine keçe işlemeyle şal ,atkı , masa ,sehpa örtüleri , keçe dokumayla hitit veya başka desenli kilim ve halı imal eden dükkanlar var .
Keçe ile yapılan bu ürünler kulağa fazla hitap etmesede göze hitap ediyor . Burada üretilen olağünüstü güzellikte çok keşfedilmemiş orijinal ürün ve giysiler var . Biz ilk kez gördük . Bu ürünler Şirincede de turistik bir mağazada satılıyordu . Buradan bazı giyecekler alıyoruz . Pazar gezintisi sonrası Kırıkkayalar isimli bir peynirciye uğrayıp tuzsuz lor peyniri , ünlü karadut reçeli , Tire tulumu ve İzmir tulumu peynirleri alıyoruz . Burası daha sonra bizi ararsanız kargo ücretini sizin ödemeniz kaydıyla sipariş alıyoruz diyor . Karnımız acıktı meydanda ünlü Tire köftecileri var . Biz ise yine bizimkilere uyarak Değirmen Şelaleye Tire köftesi yemeye gidiyoruz . Değirmen şelaleye gelince orman içinde güzel bir yerle karşılaşıyoruz . Burası oldukça serin ve yaz sıcakları için ideal bir yer . Köfte siparişlerimizi veriyoruz . Tire köftesi domates soslu mükemmel bir tada sahip . Üzerine lor peyniri ile karıştırılmış karadut reçelli bir tatlı yiyoruzki bu yemeği ve tatlıyı yemek için bile Tireye gelinebilir . Dönüşte Tire üzerinden İzmire doğru yola çıkıyoruz .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder