Uzun yıllardır İstanbulda yaşasakta uzun yıllardır şehri keşfe çıkmadığımızı farkedince İstanbulda bir turist gözüyle gezerek şehri yeniden keşfetmeye karar verdik .
Bu keşifte ilk durağımız ise şehrin tarihi bölgelerini içeren tarihi yarımada olacak . Kişibaşı 1,75 TL 'ye aldığımız otobüs bileti ile Hareme geliyoruz . Anadolu yakasından Avrupa yakasına karayoluyla köprüleri kullanarak geçebileceğiniz gibi , Kadıköy ve Üsküdardan vapurla ve motorla , Haremden ise feribotla(arabalı vapurla) geçebiliyorsunuz . Bu gün biz arabalı vapuru kullanarak Haremden Eminönüne geçeceğiz .
Güneşli bir günde kızkulesini ve boğaz köprüsünü izleyerek karşıyakaya geçmek gerçekten güzel .
Diğer taraftan şehrin dörtbir yanına yayılmış irili ufaklı gökdelen görüntülü şekilsiz binaların görünüşü için aynı şeyi söylemek oldukça zor .
Arabalı vapurla yaklaşık 20 dakika sonra şehrin tarihi bölgelerinden Eminönüne ulaşıyor ve Tahtakale tarafına doğru yürüyoruz .Yol üzerinde boğaz turu yapan teknelerle karşılaşıyoruz .
Özel bir şirket 10 TL 'ye yaptığı boğaz turunda 2. Boğaz köprüsüne kadar 2 saatte götürüp getiriyor. Daha uzun bir tur isterseniz , şehir hatları vapurları boğazın 2 yakasındaki bir çok iskeleye uğrayarak 25 TL karşılığında 6 saatte Rumeli ve Anadolu kavağına kadar gidip dönüyor .
Karaköy altgeçidinden karşıya geçip Tahtakaleye doğru yürümeye devam ediyoruz .
Mısır çarşısının yanındaki ünlü peynirci ,
sakatatçı,
zeytinci ,
balıkçı ve baharatçıların yanından geçiyoruz.
Buradaki ünü tüm şehre yayılmış dükkanlarda kaliteli kahvaltılık ürünlerini bulabilirsiniz . Nereden mi biliyorum . Çünkü yıllar önce dedemin burada bir dükkanı vardı .
Biraz ilerideki Kurukahveci Mehmet Efendi mağazasında ise şehrin taze Türk kahvesini bulabilirsiniz ve bir özelliği önünde herzaman kuyruk olmasıdır .
Buradaki herbirinde farklı bir dünya olan ara sokaklar beni hep etkilemiştir . Bu sokaklarda kaybolmak çok hoşuma gider . Bakırcılar ,
süpürgeciler ,
uzakdoğudan gelen ürünler , nikah şekeri satan dükkanlar , giyim , çantacıların bulunduğu sokaklarda dolaşıyoruz . Saat 11 oldu .Biraz ilerdeki 1926 yılında kurulmuş Tarihi Kardeşler Börekçisindeki böreklerin hepsi satılmış . Bu dükkandaki görüntü beni etkiledi .
Sanırım kardeşler börek ve pidelerini sabah erken saatlerden itibaren satmış ve dinleniyorlardı .Biraz ilerde ise 48 yıllık tatlıcı Recep Usta içinde gözede hitap eden enfes tatlılar bulunan arabasını hazırlamış ve satışa başlamıştı .
Sokakların birindeki 1431 yılında yapılan Tarihi Sabuncu Handa esnaf birbiriyle sohbet ediyordu .
Yanımızdan geçen küfeci arkadaş ise aldıklarını taşıtacak müşteri arıyordu .
Ayakkabı boya malzemeleri satan bir dükkanın önünden geçtik . Yenicaminin yanındaki çay bahçesinde bir yorgunluk çayı içtik .
Buradaki cafeler turistik bir hale dönüşmüş olsada kuş ve hayvanların , çiçek ve bitkilerin satıldığı bu havayı solumak İstanbulu İstanbul yapan şeylerden biri . Yakınındaki çöplere rağmen Yenicaminin görüntüsü etkileyiciydi .
Büyük Postane sokağına girdiğimizde İş Bankasının müzesiyle karşılaştık ,
ücretsiz olan bu müzede İş Bankası tarihinde yer alan eşyalar sergileniyordu. Müzenin bir yerinde ise siyah beyaz televizyonda gösterilen 70 'li , 80 'li yılların banka reklamları ise tarihe farklı bir ışık tutuyordu .
Büyük postane sokağından çıkıp Hacı Bekir ve Hafız Mustafanın bulunduğu sokağa giriyoruz .
Bu tarihi ve ünlü tatlıcı ve şekerlemeciye bir uğramanızı tavsiye ederim . Burada yediğiniz enfes tatlı ve şekerler kadar İstanbulun tarihi mekanlarına tanıklık etmekte etkileyici . Üstelik satılan yiyeceklerin bazılarını hiçbiryerde göremeyebilirsiniz .
Karnımız acıktı . Çevrede bir çok yemek alternatifi bulunuyor .
İsterseniz porsiyonu 7,5 TL 'ye bir posiyon kanat ,
porsiyonu 12 TL 'ye bir porsiyon kokoreç , 2,5 TL' ye yarım ekmek ve tavuk döner , 4 TL 'ye yarım ekmek et döner veya ev yemekleri ,4 TL'ye kaşarlı ,kıymalı pide yiyebilirsiniz. Hepside güzel görünüyor .
Biz bu gün Eminönünde balık ekmek yiyeceğiz .
Tekrar mısır çarşısının kapısının önünden geçerek alt geçitten geçip tarihi balıkçıların bulunduğu sahile geliyoruz .
Galata köprüsünün altında da balık ekmek satılıyor biz bugün kayıklarda satış yapan balıkçılarda yiyeceğiz .
Burada tabureler değişmiş , eskiden hasırdı şimdi plastik ve ortam fazla turistik olmuş .
Manzaradan mı , balık ekmekten mi bilemem ama burası yinede güzel . Burada balık - ekmek 5 TL .
Yemekle birlikte 1,5 TL'ye karışık turşu suyu içiyoruz .
Yemek sonrası yanımızdaki Galata Köprüsünden Karaköye doğru ilerliyoruz .
O sırada bir balıkçı istavrit yakalıyor ve leğenin içine koyuyor . Köprü bitiminde solda ,
Eminönünde kayıkta balık satanların tam karşısındaki Karaköydeki balıkçılarda çeşit çeşit balıklar tezgahları süslüyor .
Burada 4 TL'ye balık ekmek satan yerler var porsiyonda veriyorlar .
Altgeçitten Kadıköy vapur iskelesinin bulunduğu tarafa geçiyor , Karaköy katlı otoparkına doğru yürüyoruz .
Buraya sahile cafeler açılmış ,
isterseniz sahildeki banklarda da oturup boğazı ve balık tutanları seyredebilirsiniz . İlerden sola dönünce Karaköy katlı otoparkının altındaki geçmişi 1920'lere dayanan Şarküterici Namlı Gurme Karaköy dükkanına giriyoruz .
Burada çok zengin bir şarküteri görüntüsüyle karşılaşıyor ve bir gün kesin burada yemek yiyelim diyoruz. Şarküteri içinde ve dışında masalar var ve istediğinizi seçip şık bir ortamda yiyebiliyorsunuz . Öğlen saati ve içerisi kalabalık .
Hemen yanındaki Karaköy Güllüoğlunda ise su böreği , kadayıf , baklava ne yerseniz yiyin size memnuniyet garantisi veriyoruz .
Galata köprüsünden tekrar geri dönerek Eminönü üzerinden Gülhane Parkına doğru ilerliyoruz .
Gülhane parkına doğru giden yol oldukça dinlendirici ve çok sayıda turist var . Şehrin ender nefes alınacak yerlerinden biri olan Gülhane Parkı çok sessiz ve güzel .
Birde yerlerdeki yapraklar olmasa daha hoş ve temiz görünecek . Pariste de her yerde park ve dökülen yapraklar vardı ve bunları basit süpürge benzeri aletlerle temizliyorlardı . Parkı boydan boya gezip uç taraftaki çay bahçesine geliyoruz .
Buradan İstanbul Boğazının en güzel manzaralarından birisini görebilirsiniz .
Topkapı Sarayı duvarlarını takip ederek Gülhane Parkından çıkıyor ve Sultanahmet Meydanına yöneliyoruz .
Burada 20 Euroya tarihi yarımadada istediğiniz yerde binip ineceğiniz hop on hop off adı verilen turistik tur otobüsleri yanısıra
Adalar hatta Bursa turları , Türk Gecesi , Dolmabahçe Sarayı Gezisi gibi çeşitli turlar bulunuyor .
Sultanahmet meydanında Atatürk ve Sabiha Gökçen havaalanlarına turistleri otellerinden alarak götüren servislerin satış noktasıda var .
Bölgeden Atatürk Havalimanına ulaşım fiyatı 5 , Sabiha Gökçen Havalimanına ise 10 Euro .
Daha sonra Sultanahmet Meydanında eskiden bir kilise olan Ayasofya Camii önündeki banklarda oturuyor ,
1,5 TL'ye aldığımız kağıt bardaklardaki çayımızı içerken Ayasofyanın eşsiz güzelliğini izliyoruz .
Sultanahmet meydanında biraz daha dolaştıktan sonra geriye dönüyoruz .